Pénzügyek a kis- és középvállalatok életében

Pénzügyek a kis- és középvállalatok életében, nemcsak öröklés, utódlás- vagy generációváltás esetén

Még mindig túl sok kis- és középvállalat tartja a pénzét bankban, mert nem ismerik a pénzügyi háromszöget, aminek a segítségével többet hozhatnak ki a bankszámlákon elhelyezett tőkéből, ezáltal stabilabbá téve a cég működését.

Erre a felvetésre sok vállalkozó vágja rá azonnal, hogy “ha a cégembe fektetek, akkor évente több száz vagy akár több ezer százalékot keresek, amivel egy befektetési konstrukció sem tud versenyezni!” Ez így is van, azonban ehhez a cég összes dolgozójának bele kell rakni az idejét-pénzét-szaktudását-munkaerejét-kreativitását stb. Egy jól megválasztott befektetés azonban mindezek nélkül is működőképes.

Visszatérve, akárcsak a Simple3 esetében, úgy a pénzügyi háromszögnek is 3 alappillére van. Mi ez a 3 pillér, mi a fontos, mit kell megvizsgálnunk egy invesztíciós lehetőséggel kapcsolatban? A legtöbb befektetés azonnal a hozammal operál, mert sokan a magas nyereség (sokszor alacsony befektetett tőkével) hallatán mindenki elfelejt mindent és talicskával tolja a pénzt a konstrukcióba. Tehát az első dolog a hozam. Nagyon lényeges pont, de egyáltalán nem minden. Ezenfelül fontos, hogy a pénz biztonságban legyen? Természetesen. Hiszen mit ér a magas hozam megfelelő biztonság nélkül! A háromszög harmadik csúcsa a likviditás, rugalmasság vagy hozzáférhetőség. Mennyi idő alatt hozza meg a hozamot a befektetésem illetve, hogyan tudok kiszállni. Ezt eddig mindenki tudja. Most jön a lényeg:

Az olyan befektetést, aminek rövid idő alatt magas hozama van, biztonságos és bármikor hozzáférhetek, egy olyan autóhoz tudom hasonlítani, ami 300 km/órás sebességre képes, 3 liter üzemanyagot fogyaszt, befér az egész család sífelszereléssel együtt és be lehet parkolni vele egy másfél méteres parkolóhelyre.

Van ilyen autó?

Nincs.

Van ilyen befektetés, ami mindezt tudja?

Nincs.

A három tényezőből (hozam-biztonság-likviditás) valamelyikkel kompromisszumot kell kötnünk, természetesen közel sem mindegy mekkorát!

Nézzünk meg röviden néhány általános befektetési formát:

1. BIZTONSÁG-RUGALMASSÁG:

A legegyszerűbb, mindenki számára a hozzáférhető bankbetét. Elég biztonságosnak mondható, bármikor hozzáférhetek a befektetésemhez viszont hozama elenyésző. Ebbe a kategóriába sorolhatóak még az állampapírok és a kincstárjegyek.

2. BIZTONSÁG–HOZAM:

Ilyen egy ingatlanbefektetés. Hozama? Van. Hosszú távon ingatlanbefektetéssel komoly vagyon gyűjthető. Biztonságos? Az. Ott áll a telken, bárki láthatja a saját szemével, kézzelfogható. Egyre kedvezőbb biztosításokat is tudunk rá kötni, amivel a biztonsági tényező tovább növelhető. Jelen esetben a likviditással kell kompromisszumot kötni. Ha szükségünk van a befektetett tőkénkre, nem tudunk egyik napról a másikra hozzáférni. Nem beszélve arról, ha csak a tőkénknek egy részére van szükségünk, nem tudjuk lefűrészelni az előszobát és csak azt a részt értékesíteni.

3. HOZAM-RUGALMASSÁG:

Ide tartozik a részvény kereskedés, tőzsdei spekuláció. Hozama van? Hajaj. És bármikor eladhatom őket, ezáltal rugalmas is. Mije nincs? Nos… Igen. Ha saját szakállunkra kereskedünk, akkor rengeteg időt kell eltöltenünk, komoly szakemberré kell válni ahhoz, hogy a biztonsági faktort mérsékelni tudjuk.

Azért fontos a pénzügyi háromszög ismerete, hogy ne legyenek irreális elvárásaink a befektetésekkel kapcsolatban. Ha ezeket az elveket nem ismerjük, akkor csak a ’’látszólag tökéletes’’ befektetést fogjuk észrevenni, ami viszont legtöbbször csapda. Azonban ha reálisan, ha objektíven tudunk szemlélődni, akkor lézerpontosan fogunk tudni dönteni.

Habár a tökéletes befektetést – aminek 100% biztonság mellett magas a hozama és teljesen rugalmas is – még most a XXI. században sem találták fel, ma már olyan pénzügyi eszközök állnak rendelkezésünkre, amelyek a tökéletesség határait súrolják.

További pénzügyi alapelvek és eszközök megismeréséhez látogasson el a PÉNZÜGYIFORRADALOM.HU honlapra és iratkozzon fel a “Minden, amit a pénzről tudni érdemes, 3+1 nap alatt” című online pénzügyi tréningünkre!

Baráti üdvözlettel:
Dukay Gergely
A PÉNZÜGYIFORRADALOM.HU vezetője